Sağlık

Alzheimer Aşısında İnsan Denemelerine Son Adım Kaldı!

New Mexico Üniversitesi’nden (UNM) bilim insanları, Alzheimer hastalığında kritik rol oynayan tau proteini hedef alan yenilikçi bir aşı geliştirdi.

Abone Ol

New Mexico Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen deneysel bir aşının insanlarda klinik denemelerine başlamaya hazırlanıyor. Aşı, hastalığın ilerlemesinde kilit rol oynayan tau proteininin beyin dokusunda birikmesini engellemeyi hedefliyor.

UNM Tıp Fakültesi Moleküler Genetik ve Mikrobiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Kiran Bhaskar’ın liderliğinde yürütülen çalışma, Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association dergisinde yayımlandı. Yayına göre, deneysel aşı hem farelerde hem de insan olmayan primatlarda güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturmayı başardı.

Aşının etkisi, Alzheimer’ın nörodejeneratif etkilerine karşı kalıcı bir bağışıklık oluşturma potansiyeli taşıyor. Klinik test aşamasına geçilmesiyle birlikte, bu gelişmenin hastalığın tedavisinde dönüm noktası olabileceği ifade ediliyor.

Prof. Dr. Bhaskar, "İnsan olmayan primatlarda etkililik gösterdiğimiz için bunun bize klinik bir deneye çok daha yakın olduğunu gösterdiğini düşünüyorum” dedi.

Tau, nöronları stabilize etmeye yardımcı olan doğal bir protein, ancak fosforilasyon adı verilen bir sürece girdiğinde deforme olur ve nöronlardan hücre dışı boşluğa atılır; bu da Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların karakteristiği olan düğümleri oluşturur.

GÜÇLÜ VE KALICI BAĞIŞIKLIK TESPİT EDİLDİ

California Üniversitesi, Davis ve California Ulusal Primat Araştırma Merkezi ile iş birliğiyle yapılan aşı, bağışıklık sistemleri ve beyinleri insanlara daha yakın olan primatlar olan makaklara da uygulandı. Ayrıca güçlü ve kalıcı bir bağışıklık tepkisi gösterdiler.

Prof. Dr. Bhaskar, VLP tabanlı aşıların, bir birincil aşılama ve iki takviye aşı ile kalıcı bağışıklık yarattığının gösterildiğini söyledi. Bağışıklık tepkisini artırmak için aşıyla birlikte uygulanan maddeler (alüminyum gibi) olan adjuvanlara ihtiyaç duymazlar. Ve bu da insanlarda güvenli olduklarını gösterdi.

sonbirsoz.com