Bitcoin, küresel piyasalarda artan belirsizlik ve Trump’ın 2 Nisan’daki “Kurtuluş Günü” tarifeleri açıklamaları sonrası geleneksel riskli varlıklardan ayrışarak dikkat çekici bir performans sergiledi. NYDIG’in küresel araştırma başkanı Greg Cipolaro, 25 Nisan’da sona eren işlem haftasında Bitcoin’in “fark edilir şekilde farklı” davrandığını belirtti.
Cipolaro’ya göre Bitcoin artık “kaldıraçlı ABD hisse senedi betasının likit bir versiyonu” gibi değil, “egemen olmayan bir kurum tarafından ihraç edilen, saf bir değer saklama aracı” gibi davranıyor. Bu durum, kripto paranın güvenli liman varlıkları arasında konumlanmaya başladığının bir göstergesi.
Güvenli Limanlara Yöneliş Arttı
Nisan ayı boyunca %13’ün üzerinde değer kazanan Bitcoin, S&P 500 ve Nasdaq gibi endekslerin düşüş yaşadığı bir dönemde altın ve İsviçre frangı ile birlikte yatırımcıların tercihi oldu. Aynı dönemde ABD doları ve uzun vadeli Hazine tahvilleri de değer kaybetti.
NYDIG raporu, piyasalardaki oynaklık (volatilite) arttıkça yatırımcıların geleneksel sistem dışındaki alternatiflere yöneldiğini belirtiyor. Bu bağlamda Bitcoin, altın gibi geleneksel güvenli limanlara alternatif olarak görülmeye başlandı. Altının yaklaşık 22 trilyon dolarlık piyasa değerine karşılık Bitcoin, henüz 1,8 trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahip.
Bitcoin'in Rolü Değişiyor
Greg Cipolaro’ya göre Bitcoin, kripto varlıklar arasında sadece parasal işlev ve değer saklama amacıyla kullanılan tek varlık olarak öne çıkıyor. Diğer kripto paraların büyük kısmı merkeziyetsiz uygulama platformları için birer “yakıt” görevi görüyor.
Cipolaro, Bitcoin’deki yükselişe rağmen henüz aşırı ısınmış bir piyasa ortamının olmadığını vurgularken, toparlanmanın erken evrelerinde olunduğunun da altını çizdi.