Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD’nin uzun vadeli kredi notunu "Aaa" seviyesinden bir basamak aşağıya çekerek "Aa1" olarak güncelledi. Aynı zamanda kredi notu görünümünü de "negatif"ten "durağan"a çevirdi.
Moody's açıklamasında, ABD’nin kamu borcu ve faiz ödeme oranlarının son 10 yılı aşkın süredir, benzer not düzeyine sahip ülkelere kıyasla oldukça yüksek seviyelere ulaştığına dikkat çekildi. Açıklamada, "ABD yönetimleri ve Kongre, yüksek yıllık bütçe açıkları ve artan faiz maliyetleri sorununa yönelik uzun vadeli ve etkili adımlar konusunda uzlaşmaya varamadı" denildi.
Ayrıca, mevcut mali tekliflerin zorunlu harcamalarda veya bütçe açıklarında ciddi düşüş sağlayacağına inanılmadığı belirtildi. Açıklamada, ABD’nin önümüzdeki on yıl içinde daha büyük açıklar vereceği ve gelirlerin büyük oranda sabit kalacağı öngörüldü. Bu durumun borç ve faiz yükünü artıracağı ve mali performansın, hem ülkenin geçmişine hem de diğer yüksek notlu ülkelere kıyasla zayıflayacağı aktarıldı.
Bununla birlikte Moody's, ABD’nin ekonomik büyüklüğü, esnek yapısı, doların rezerv para birimi olması ve bağımsız bir merkez bankası olan Fed'in güçlü para politikaları gibi faktörlerle istisnai kredi güçlerini koruduğunun altını çizdi.
Moody’s’e göre, 2024’te GSYH’nin yüzde 6,4’üne denk gelen federal açık, 2035’e kadar yüzde 9 seviyelerine çıkacak. Aynı dönemde, federal borç yükünün GSYH’ye oranla yüzde 98’den yüzde 134’e yükselmesi bekleniyor. Zorunlu harcamalar ve faiz giderlerinin, toplam bütçe içindeki payının 2035’e kadar yüzde 78’e ulaşabileceği öngörülüyor.
Son olarak Moody’s, ABD’nin kredi notunu "Aaa" seviyesinde tutan son büyük derecelendirme kuruluşuydu. Standard & Poor's, 2011 yılında; Fitch ise 2023'te ABD'nin notunu AA+ seviyesine düşürmüştü.