Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı TRT Haber canlı yayınında eğitim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Öğretmen atamaları, mülakat süreci ve okulların tatil takvimi hakkında konuşan Tekin, hem öğretmen adaylarını hem de velileri yakından ilgilendiren konulara netlik getirdi.
“Pozitif ya da negatif ayrım yapmıyoruz”
Öğretmen atamaları konusunda yapılan eleştirilere yanıt veren Bakan Tekin, atamaların ihtiyaçlara göre planlandığını vurguladı. Branşlar arasında bir öncelik ya da kayırma olmadığını ifade eden Tekin, şu açıklamalarda bulundu:
“Bizim açımızdan herhangi bir branşın veya herhangi bir öğretmenlik alanının pozitif ya da negatif bir ayrıcalığı yok. Yani biz elimizde herhangi bir dersi okutmak için öğretmenimiz yokken, başka bir alanda ihtiyacımız olmadığı halde öğretmen almamızın bize ne faydası var? Benim edebiyatçıya ihtiyacım varsa edebiyatçı alırım. Başka bir alana ihtiyacım varsa onu alırız. Bu bizim hesabımız tamamen rasyonel, tamamen bilimsel kriterlere göre ve formüle edilmiş bir hesap.”
“Okulların erken kapanması gündemimizde yok”
Son günlerde sıkça gündeme gelen “okullar erken kapanacak mı?” sorusuna da yanıt veren Bakan Tekin, bu durumun hukuken mümkün olmadığını belirtti. Okulların 180 iş günü açık kalmasının yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı:
“Bilmeyenler diyorlar ki şimdi erken tatil yapın, okulların başlangıcını da erkene alın. Ama o başka. Yani o önümüzdeki yılın hesabı. O önümüzdeki yılın 180 gününün hesabı. Biz bu yılın 180 gününü bir şekilde tamamlamamız lazım. Hukuki olarak bu mümkün değil. Bizim de öyle bir planlamamız yok. Zaten hem temel eğitimden ortaöğretime geçiş kapsamındaki sınavlar hem de yükseköğretime geçiş kapsamındaki sınavlar bu takvime göre planlanmış durumda. Bizim öyle bir hesabımız yok. Zaten bayram sonrası da 2 hafta. Yani tek birkaç gün olsa bu tartışılabilir ama 2 haftalık bir süreç söz konusu. Dolayısıyla bizim gündemimizde böyle bir şey yok.”
“2024 KPSS’ye giren adaylardan atama yapılacak”
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte öğretmen istihdam sürecinde önemli değişiklikler yaptıklarını aktaran Bakan Tekin, Milli Eğitim Akademisi’ni hayata geçirdiklerini söyledi. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte KPSS’ye giren öğretmen adaylarının mağdur edilmemesi için 2024 KPSS puanıyla atama yapılacağını ifade etti:
“Kanunun çıktığı tarih itibarıyla KPSS’ye giren öğretmen adayları vardı. Onların mağduriyet yaşamaması için 2024 KPSS’ye girenler için de öğretmen ataması yapacağız.”
“15 bin öğretmen alımı için 45 bin aday mülakata çağrılacak”
Branş bazında kontenjanların açıklandığını hatırlatan Bakan Tekin, her bir öğretmen kontenjanı için üç katı kadar adayın mülakata alınacağını açıkladı:
“2024 KPSS’ye göre istihdam edilecek adaylar için branş dağılımlarını açıkladık. Buna göre başvuru alacağız ve her bir aday için 3 katı adayı mülakata davet edeceğiz. 15 bin öğretmen için 45 bin öğretmen adayını mülakata davet edeceğiz. Mülakat sınavından sonra da başarılı olan adayların atamasını yapacağız.”
“Mülakat tamamen kalkıyor, yeni sistem geliyor”
Önümüzdeki dönemde uygulanacak yeni sistem hakkında da bilgi veren Tekin, öğretmen istihdamında artık mülakatın tamamen kaldırılacağını ve yerine Akademiye Giriş Sınavı (AGS) sisteminin geleceğini belirtti:
“Şu anda bu yıl yapacağımız uygulamayla öğretmenlerin istihdamında mülakat mekanizması tamamen kalkıyor. Önümüzdeki dönemde, AGS diyoruz biz kısaca, Akademiye Giriş Sınavı ile beraber artık öğretmen adayı arkadaşlarımızın çoklu değerlendirmeye tabi tutulduğu başka bir sistem başlıyor. O ayrı bir mekanizma.”