İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, Filistin’in Gazze bölgesini ziyaret için çalışma başlattıklarını duyurdu
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılara yönelik toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Komisyon adına basın açıklaması yapan Komisyon Başkanı Derya Yanık, Komisyonun Filistin’in Gazze bölgesine gitmek için çalışma başlattığını duyurdu.
İsrail'in, Filistin'in Gazze Şeridine 18 gündür sivilleri de hedef alarak yerleşim yerleri, pazaryeri, okul, ibadethane ve hastaneler dahil havadan bombardımana tabi tutarak aralıksız ve yoğun bir şekilde sürdürdüğü saldırılara yönelik konuşan Yanık, “Yaklaşık 1,5 milyon insanın adeta sıkıştırıldığı küçücük bir kara parçasını karadan, havadan ve denizden bloke ederek, sivillerin tüm insani ihtiyaç ve temel gereksinimlerine, ilaç ve tedavi amaçlı cihazlara ulaşımını engellemek üzere sınır kapılarını da kapatmak suretiyle uyguladığı ambargolarını, Gazzelileri yerleşim yerlerinden göçe zorlayan tutumunu, insan haklan ve savaş hukukuna dahi aykırı biçimde tüm uluslararası hukuk kurallarını ihlal eden eylemlerini ve bu eylemler neticesinde 2 binden fazlası bebek-çocuk olmak üzere, 5 binden fazla sivilin hayatını kaybetmesi ve 10 bini aşkın sivilin yaralanması ile oluşan insanlık dramını büyük bir endişe ile takip ediyoruz. Türkiye olarak hangi gerekçe ile ve hangi taraftan gelirse gelsin, sivilleri hedef alan saldırılara her zaman karşı olduk. Filistin ve İsrailli siviller ile her iki taraftan rehinelerin can güvenliklerinin sağlanması temel önceliklerimiz arasındadır. Türkiye, İsrail'in soykırım ölçüsündeki vahşet içeren saldırıları nedeni ile ortaya çıkan insanlık dramını durdurmak için siyasi, diplomatik ve insani yardım alanında yapılması gerekenleri ilk günden itibaren en üst düzeyde yerine getirmektedir” ifadelerini kullandı.
“Filistin'in Gazze Bölgesini Ziyaret İçin Çalışmalarımızı Başlattık”
“Gelinen bu noktada, Israil'in giriştiği saldırıların savaş suçu ve soykırım olduğu, tüm insanlık vicdanını derinden yaraladığı göz önünde bulundurulduğunda, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, dünya kamuoyunu, insan hakları ve demokrasi alanında çalışan küresel sivil toplum kuruluşlarını, insan hakları değerlerine sahip oldukları iddiasını taşıyan tüm ülkeleri, hülasa bu alanda sözü ve etkisi olan her kurum ve kişiyi bir an önce İsrail vahşetini durdurmak için aksiyon almaya davet ediyoruz. İsrail'in insani ateşkes ilan etmeye zorlanması için her türlü diplomatik mekanizmanın işletilmesi gerektiğine inanıyoruz. Özellikle ABD ve Avrupa'da kimi yayın organlarının İsrail vahşetini meşrulaştırmak için yayıncılığın tüm evrensel ilkelerini çiğnediklerini görüyoruz. Bu yayın organlarını, insanlığın hizasında durmaya çağırıyoruz. Biz, Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak, bölgede güvenlik ve ateşkesin tesisine katkıda bulunmak üzere, BM İnsan Hakları Komitesi, BM Kadının Statüsü Komisyonu ve UNICEF başta olmak üzere uluslararası kuruluşlarla temaslarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Başta bölge ülkeleri olmak üzere, Avrupa Parlamentosu ve insan hakları iddiası olan ülke parlamentolarının ilgili komite ve komisyonlarıyla ortak aksiyon için iletişim kurmaya devam edeceğiz. Yaşanan insan hakları ihlallerini yerinde incelemek üzere Filistin'in Gazze bölgesini ziyaret için çalışmalarımızı başlattık.”