Bu yıl Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan ikincil düzenlemelerle, kripto para borsaları olarak da bilinen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (KVHS) kuruluş, işleyiş ve faaliyet süreçleri kapsamlı şekilde düzenlendi. Düzenlemelerle birlikte bankaların da kripto varlıklara yönelik saklama hizmeti sunabilmesinin önü açıldı.

Bankaların kripto varlık saklama hizmeti başvurularının değerlendirilmesi için ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) uygun ön görüşü şart koşulurken, bu kuruluşların en az 500 milyon lira asgari sermayeye sahip olması gerekiyor.

SPK verilerine göre, bugüne kadar 11 kuruluş “saklama kuruluşu” olarak hizmet vermek üzere başvuruda bulundu. Bazı kripto para borsaları saklama hizmeti için yeni şirketler kurarken, 7 banka da bu hizmet için SPK’ye başvuru yaptı.

Bu kapsamda SPK’ye başvuran bankalardan biri de Akbank oldu. Akbank Özel Bankacılık ve Yatırım Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dalya Kohen, düzenlemelere paralel hareket ederek yenilikçi çözümler sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Kohen, dijital varlık saklama hizmetini devreye aldıklarını ve bu hizmetle birlikte KVHS’lerin dijital varlıklarını bankanın sistemlerinde güvenle saklayacaklarını ve aynı zamanda transfer işlemlerine olanak sağlayacaklarını söyledi. Kohen, şunları ifade etti:

“Önümüzdeki dönemde regülasyonların çizeceği çerçeve içerisinde staking ve tokenizasyon gibi alanlarda da aktif olmayı planlıyoruz. Bu yetkinlikleri hizmet sağlayıcılarına sunarak onların operasyonel yükünü hafifletmeyi ve yenilikçi ürünler geliştirmelerine destek olmayı amaçlıyoruz. Böylece, kripto varlık ekosistemindeki aktörlerin güvenli ve düzenlemelere uygun bir ortamda faaliyet göstermelerine yardımcı olacağız.”

Kripto varlıklar ve blok zincir teknolojilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaştıklarını aktaran Kohen, bu alandaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve potansiyelini önemli gördüklerini dile getirdi.

Kohen, kripto varlıkların giderek yaygınlaşmasını, ilerleyen dönemde “gerçek dünya varlıklarının tokenize edilmesinin” küresel ölçekte artmasıyla ilişkilendirdiklerini belirterek, bu yaygınlaşmanın finansal kapsayıcılığı artırma, işlem maliyetlerini düşürme ve şeffaflığı yükseltme gibi önemli faydalar sağlayacağına inandıklarını anlattı.

Bitcoin Yeni Rekor Kırdı: 120 Bin Dolar
Bitcoin Yeni Rekor Kırdı: 120 Bin Dolar
İçeriği Görüntüle

Bu dönüşümün aktif bir parçası olmayı, yenilikçi ve güvenli çözümler sunarak ekosistemin sağlıklı büyümesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyleyen Kohen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kripto varlıklara yönelik vizyonumuz doğrultusunda mevcut saklama servisimiz ve bunun üzerine inşa edeceğimiz diğer ürün ve hizmetleri, ilgili izinler çerçevesinde farklı pazarlara açma planlarımız bulunuyor. Ayrıca, blok zincir tabanlı finansal ürünlerin geliştirilmesine öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bu, merkeziyetsiz finans uygulamalarına entegrasyon, programlanabilir para ve akıllı sözleşme tabanlı finansal çözümler gibi alanları kapsama potansiyeli taşıyor.”

sonbirsoz.com