Avrupa Birliği (AB), kamuoyundan gelen yoğun baskılar ve Hollanda'nın önerisi üzerine, 20 Mayıs tarihinde İsrail ile imzalanan Ortaklık Anlaşması’nı, "insan haklarına ve uluslararası hukuka uyum" şartı kapsamında incelemeye aldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, 23 Haziran’da yaptığı açıklamada, “İnceleme çok açık, (Gazze'deki) durumu iyileştirmeliyiz ve İsrail ikinci maddeyi (insan hakları şartı) ihlal ediyor.” ifadeleriyle durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Bu açıklama, bugün Brüksel'de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda gündemin ana maddelerinden birini oluşturdu.

Toplantıda, Ortaklık Anlaşması’nın tamamen askıya alınmasının oy birliği gerektirmesi nedeniyle bu yönde bir karar beklenmiyor. Ancak, anlaşmanın serbest ticaret, araştırma, teknoloji, kültür ve siyasi diyalog gibi başlıklarını kapsayan ve nitelikli çoğunlukla askıya alınabilecek hükümleri masada bulunuyor.

İspanya, İrlanda ve Slovenya, anlaşmanın askıya alınmasına destek verirken; Almanya, Avusturya, Çekya ve Macaristan gibi ülkelerin karşı pozisyonda olduğu biliniyor.

Toplantıya başkanlık eden AB Temsilcisi Kaja Kallas, toplantı öncesi yaptığı basın açıklamasında Gazze’deki durumu “felaket” olarak tanımladı. Kallas, “(Gazze'deki durum) gerçekten iyileşmediği sürece, hepimiz yeterince şey yapmamışız demektir.” diyerek, üyeleri daha somut adımlar atmaya çağırdı.

BAE Devlet Başkanı El Nahyan, Yarın Türkiye'ye Gelecek
BAE Devlet Başkanı El Nahyan, Yarın Türkiye'ye Gelecek
İçeriği Görüntüle

İsrail’in, AB ile yaptığı temaslar sonrasında Gazze’deki durumu iyileştirmek adına bazı adımları atmayı kabul ettiğini hatırlatan Kallas, asıl meselenin yalnızca bir anlaşmaya varmak değil, bu adımların uygulanması olduğunun altını çizdi.

Kallas, “sınır kapılarının açılması, elektrik hatlarının yeniden inşası, su sağlanması ve insani yardım taşıyan daha fazla kamyonun bölgeye ulaşması” gibi bazı olumlu sinyallerin alındığını belirtti. Ancak, “elbet sahadaki insanlar için gerçek bir iyileşme tespit etmek adına daha fazlasını görmemiz gerekiyor.” dedi.

İsrail’e karşı olası yaptırımları üye devletlere sunduğunu açıklayan Kallas, “Bu konuda bir tartışma yapacağız ancak tartışmanın nasıl gideceğini tahmin edemiyorum. Sanırım son tartışmamızda ana odak noktamız sahadaki insanların durumunu gerçekten iyileştirmemiz gerektiğiydi. Ana hedef buydu.” ifadeleriyle sürecin hassasiyetini vurguladı.

sonbirsoz.com